Dezvoltare personala

#bani #psiholog #fericire

Psiholog: Banii chiar aduc Fericirea?

Consumerismul si materialismul au devenit instrumentele de interes ale Vesticilor, Occidentului si tarilor civilizate. In acelasi timp, spiritualitatea si dezvoltarea interioara sunt interesele Esticilor, Orientului si tarilor slab industrializate, crede psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.

“Interesele noastre actuale sunt cautarile primare, instinctuale ale omului, venite din educatia sociala, sistem, mediu cultural, scopuri familiale etc. Aici in Occident, consumerismul este un mod de viata, care absoarbe toate intentiile si dorintele noastre. Invazia reclamelor, mall-urilor, pietei de desfacere, gusturilor chimicalizate, mofturilor trupesti, ne fac sa ne rotim intr-un cerc vicios care ne pastreaza proaspeti si hotarati sa lucram pentru bani, nu pentru evolutie. Banii aduc Fericirea atunci cand scopul cu care ii cheltuim este mai mare decat interesul personal. Orice alta dorinta de avutie materiala este un capriciu, instinct si factor de marire a egoului, iar astfel de atitudini il indeparteaza pe om de el insusi”, considera psihologul Alexandru Plesea.

Cand aduc banii cu adevarat fericirea?

Specialistul este de parere ca banii aduc intr-adevar fericirea atunci cand cei care muncesc, nu o fac doar pentru ei insisi, ci si pentru cei de langa.

“Un cadou pentru mama ta, o bucurie unui copil, o masa oferita unui prieten, o donatie facuta celor cu handicap, o calatorie pentru familia ta, un acoperis celor nevoiasi, etc. Banii aduc Fericirea doar cand cautam sa servim viitorul nostru si al celor din jur. Servirea viitorului este observatia spre unde ne indreptam si ce scop avem. Daca cei mai multi dintre noi cautam sa avem un acoperis deasupra capului, este doar pentru ca asa am vazut la parintii nostri si la societate. Aceasta puternica programare ne face sa muncim toata viata pentru asta”, declara psihologul Alexandru Plesea.

Banii aduc Fericirea doar la cei care stiu ce vor face cu ei

Totodata, psihologul este de parere ca starile necontrolate si capriciile noastre ne fac sa ii cheltuim pe lucruri care isi pierd valoarea dupa un timp scurt. Daca stim ce vom face clar cu banii, munca noastra incepe sa prinda un sens mai puternic.

„De exemplu, familia e bine, eu la fel, banii ii cheltuim pe ce ne place si vrem, dar daca la cineva din familie apare vreun cost de spitalizare si e nevoie de bani, efortul depus pentru munca va creste considerabil. Cei mai multi oameni care inteleg fluxul banilor, se comporta ca si cum nu ar avea. Nu pentru faptul ca sunt zgarciti, ci pentru ca inteleg ca fara un scop mai mare decat cel personal, nu pot castiga mai mult”, continua specialistul.

Sintagma “Banii nu aduc Fericirea” este pentru cei care inteleg gresit Fericirea!

„Fericirea nu este o stare dependenta de factorii exteriori, ea este o vointa care apare din interior. Fericirea este puterea de a oferi mai mult decat ai primit. Continuitatea acestui proces este mediul in care Fericirea poate fi mentinuta. Orice alta forma de Fericire este identificata cu egoul si nu este decat confort, placere, dorinta, capriciu, moft sau interes”, conchide psihologul Alexandru Plesea.

Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului